موسیقی درمانی چیست؟

در میان زندگی شلوغ و پر هرج و مرج امروزی، بیشتر ما زمانی را برای لذت بردن از موسیقی پیدا می‌کنیم. چه ساز زدن، آواز خواندن، نوشتن موسیقی، یا گوش دادن به موسیقی مورد علاقه مان. موسیقی می‌تواند باعث شود که احساس بهتری نسبت به قبل داشته باشیم. از زمان ارسطو، موسیقی برای درمان مردم به کار رفته‌ است. پس از جنگ های جهانی، نوازندگان برای جانبازان جنگ نوع جدیدی از درمان را توسعه دادند – هنر و علم موسیقی درمانی.

موسیقی پدیده‌ای انسانی است. تجربه ای حسی که می‌ تواند تمام مناطق مغز را همزمان فعال کند. بنابراین موسیقی درمانی فرآیندی بسیار مفید است، زیرا موسیقی موجب تحریک فرآیند و عملکردهای مغز می شود که به طور مستقیم بر توانایی های شناختی، عاطفی و فیزیکی افراد تاثیر می گذارد. امروزه موسیقی درمانی به یک استراتژی اصلی در برنامه های پیشگیری، آموزش و پرورش و سلامتی تبدیل شده است.

موسیقی درمانی چیست؟

موسیقی درمانی یک حرفه پزشکی ثابت است که در آن موسیقی به عنوان یک راه درمانی برای رسیدگی به نیازهای جسمی، عاطفی، شناختی و اجتماعی افراد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

پس از ارزیابی نقاط قوت و نیازهای هر مراجعه کننده، درمانگر موسیقی ایجاد، آواز خواندن یا گوش دادن به موسیقی را تجویز می کند. با استفاده از موسیقی در زمینه درمانی، توانایی های مراجعه کننده تقویت شده و به دیگر حوزه های زندگی شان منتقل می شود. 

درمان از طریق موسیقی همچنین راه‌ هایی برای ارتباط بهتر فراهم می‌کند که می‌ تواند برای کسانی مفید باشد که در بیان کلمات و احساسات خود مشکل دارند.

موسیقی درمانی بسیاری از حوزه ها را تقویت می کند مانند: توانبخشی فیزیکی، افزایش انگیزه مردم برای مشارکت در درمان، حمایت احساسی مراجعه کنندگان و خانواده هایشان و راه هایی برای بیان احساسات.

موسیقی درمانی
موسیقی درمانی

تاریخچه درمان با موسیقی

در یونان قدیم ارتباط نزدیکی بین موسیقی و شفا وجود داشت. این همبستگی به یکی از خدایان یونان به نام «آپولو» شخصیت و شکل داده است. آپولو هم خدای موسیقی و هم خدای طب بود.

یونانیان معتقد بودند که امراض نتیجه عدم هارمونی در وجود فرد است و موسیقی با قدرت روحی و اخلاقی خود می تواند با برگرداندن هارمونی و نظم در بدن سلامتی را برای فرد مورد استفاده به ارمغان آورد. پژوهش های انجام شده، نشان میدهد که غده تالاموس بعنوان مهمترین غده در مغز انسان محرکهای صوتی را به وسیله سیستم های عصبی دریافت و در کنار حافظه و تخیل به آنها پاسخ می دهد. غده هیپوفیز نیز که از غده تالاموس فرمان دریافت می کند به محرکهای صوتی موزون پاسخ میدهد، موجب بروز ترشحاتی میشود که نتیجه آن آزادسازی ماده آرام بخش به نام آندروفین خواهد بود. با توجه به اینکه مهمترین اثر ماده مزبور، تسکین درد در انسان است به سادگی می توان به ارزش موسیقی درمانی که عملا موجبات آزادسازی ماده آندروفین که علاوه بر تسکین درد، موجبات انبساط و شادی را در انسان فراهم میسازد، پی برد.

تفاوت میان درمان و شفا:

اگرچه فقط۲ درصد از وجود انسان جسم و ۹۸ درصد از وجودش ذهن و جان است ، شخص عادی ۹۸ درصد از وقتش را صرف اندیشیدن به این ۲ درصد می کند که جسم اوست! به همین دلیل اغلب از بیماری رنج می کشد. زیرا می خواهد از برون به درون برسد، حال آنکه می باید از درون به بیرون می رسید. یعنی اگر فرد بتواند درون خود را درمان کند می تواند برون سالمی داشته باشد.

افلاطون به طبیبان یونانی گفت: «جزء هیچگاه نمی تواند سالم باشد، مگر اینکه کل سالم باشد.» افلاطون دریافت که تفاوت میان «شفا» و «درمان» این است که «شفا» به کامل برگردانیدن کل وجود آدم : جان و روح جسم اطلاق می شود. حال آنکه «درمان » به معنای حذف یا التیام آنی بیمار است. اغلب شخص با جستجوی درمان پزشکی معالجه میشود. اما مادامی که الگوهای اندیشه های منفی خود را که مسبب اصلی دردهاست رها نکند شفا نمی یابد، و چه بسا درد در آن ناحیه یا دراندامی دیگر بارها و بارها بازگردد….

ازکتاب قانون شفا، کاترین پاندر، ترجمه گیتی خوشدل، انتشارات روشنگران صفحه ی ۲٠

پس بهتر است برای شفای درونمان هر روز صبح با موسیقی که دوست داریم و به ما انرژی میدهد، شروع کنیم و شب هنگام که میخواهیم استراحت کنیم، چند دقیقه ای به یک موسیقی آرامش بخش گوش دهیم و درونمان را با آن آرام کنیم.

موسیقی درمانی

فواید موسیقی درمانی چیست؟

از آنجا که مغز مرکز فرماندهی و جایی است که در آنجا تمام حواس و تجربیات ما با هم ادغام شده و پردازش و درک می شود و تاثیر موسیقی بر آن و متعاقب آن بر سایر ساختارهای بدن به شیوهای قابل مشاهده، قابل شناسایی، قابل اندازه گیری و قابل پیش بینی بر روی رفتار انسان تاثیر می گذارد، در نتیجه پایه لازم برای کاربردهای درمانی را فراهم می کند. درمانگران موسیقی از این تأثیرات برای تأثیر رفتارها و پیامدهای خاص استفاده می کنند.

 


به درخواست کاربران سایت و پرسیدن سوالات متداول کاربران از سجاد امینی کارشناس ارشد روانشناسی بالینی، قصد داریم سوالات شما کاربران را در قالب مطلب آموزشی برای کابران سایت منتشر کنیم که هم شما که سوال پرسیده اید و همه دوستانی که دنبال جواب این سوال هستند بتونند از پاسخ اقای سجاد امینی به سوالات بهرمند شوند.

دوستان عزیز شما هم می توانید سوالات خود را در قسمت دیدگاه همین مطلب برای آقای سجاد امینی ارسال نمایید.

پاسخ گویی سوالات شما در کمترین زمان ممکن توسط سجاد امینی کارشناس ارشد روانشناسی بالینی

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *