اگر فرزندتان عادت به ناخن جویدن دارد؛ غصه نخورید تنها والدینی نیستید که کودکشان این مشکل را دارد. ناخن خوردن کودکان که از نظر پزشکی onychophagia گفته می شود، یکی عادت های رایجی است که بیشتر کودکان در سراسر جهان به آن مبتلا هستند. طبق برآوردهای پزشکی، حدود 50٪ کودکان بین 10 تا 18 سال عادت دارند که ناخن های خود را بجوند. اگرچه این عادت می تواند بسیار آزار دهنده باشد، اما درک این مسئله که چرا کودک شما این کار را انجام می دهد، بسیار مهم است.
چه عواملی باعث ناخن خوردن کودکان می شود؟
کودکان به دلایل مختلف از جمله استرس، اضطراب، راحتی یا کسالت تمایل دارند ناخن های خود را گاز بگیرند. حدود 30 تا 60 درصد دانش آموزان مدارس ابتدایی و 20 درصد از نوجوانان حداقل برای مدت زمان کوتاهی ناخن های خود را می جوند. بین یک چهارم تا یک سوم دانشجویان دانشگاه نیز گاهی این عادت را نشان می دهند. در اینجا رایج ترین دلایلی که ممکن است باعث شده فرزند شما ناخن های خود را بجود، ذکر شده است:
احساس راحتی:
رفلکس کودک شما می تواند باعث شود که انگشت را در دهان خود بگذارد تا احساس راحتی کند. این عادت، گاهی اوقات در بچه ها حتی پس از بزرگ شدن ادامه می یابد. به همین دلیل ممکن است کودک نو پا یا پیش دبستانی شما ناخن های خود را بجود، زیرا با این عادت آسایش پیدا می کند.
کسالت:
وقتی حوصله کودک سر می رود، ممکن است او را در حال ناخن جویدن ببینید. هم چنین زمانی که او هیچ کاری با دست هایش انجام نمی دهد، مانند زمانهایی که او درحال تماشای تلویزیون، سرکلاس و … است.
استرس و اضطراب:
کودک در صورت بروز شرایط ناخوشایند در محیط اطراف خود ممکن است شروع به اخن خوردن کند به عنوان مثال، در درگیری های بین والدین یا در مدرسه. عوامل زیر ممکن است باعث ایجاد استرس یا اضطراب در کودک شما شود.
- طلاق
- نزاع بین والدین یا اعضای خانواده
- از دست دادن پدربزرگ، مادربزرگ یا نزدیکان
- نقل مکان به یک خانه جدید
- رفتن به یک مدرسه جدید
- در کلاس مورد آزار و اذیت قرار بگیرد
- تحت فشار بودن برای عملکرد خوب در کلاس
- مجازات شدن یا مورد سرزنش قرار گرفتن
ژنتیک:
عادات شما از طریق ژنهایتان ممکن است به فرزندانتان منتقل شود. اگر در دوران کودکی عادت ناخن جویدن داشته اید، احتمال دارد فرزند شما نیز به همین عادت دچار شود.
تقلید از عادات دیگران:
کودکان وقتی می بینند خواهر و برادر یا اعضای دیگر خانواده در حال انجام کاری هستند، معمولا از آنها تقلید می کنند. هنگامی که فرزند شما عادت یکی از اعضای خانواده را کپی می کند احساس “خوب بودن” و “بزرگ شدن” به او می دهد.
روش های جلوگیری از ناخن جویدن در کودکان
اگرچه ناخن جویدن کودک می تواند بسیار ناامید کننده باشد، اما باید از سرزنش یا مجازات فرزند خود برای گاز گرفتن ناخن خودداری کنید. در اینجا چند روش مفید وجود دارد که از طریق آنها کودک می تواند با عادت ناخن خوردن خداحافظی کند:
او را تنبیه یا مجازات نکنید:
متأسفانه وقتی صحبت از عادتهای ناخودآگاه می شود، مجازات در بهترین حالت بی تأثیر است و در بدترین حالت منجر به مبارزه قدرت نمایی می شود. تا فرزندتان خودش نخواهد که این عادت را کنار بگذارد ، نمی توانید کاری کنید. اینکه عصبی شوید و او را تنبیه کنید، کار بسیار اشتباهی است. شاید برای مدت کوتاهی از ترس شما این کار را انجام ندهد ولی چون خودش نمی خواهد ممکن است در تنهایی این کار را انجام دهد. بنابراین تنبیه کردن استراتژی بی فایده ای است.
با فرزندتان صحبت کنید:
با فرزند خود صحبت کنید تا بدانید چرا او این عادت را دارد. اگر دلیل خاصی وجود دارد که این کار را انجام می دهد، مانند کسالت یا استرس، با او بحث کنید و علت را از بین ببرید.
او را از وجود میکروب ها در زیر ناخن مطلع کنید:
به فرزندتان اطلاع دهید که ممکن است میکروب هایی در زیر ناخن ها پنهان شده باشند و او باید فورا این عادت را متوقف کند. به کودک خود کمک کنید تا دریابد که با این کار میکروب ها می توانند به راحتی به بدن او وارد شوند و او بیمار شود.
به او جایزه و پاداش بدهید:
با فرزند خود توافق کنید که هر روز ناخن های او را چک می کنید و در صورت خودداری از گاز گرفتن به او پاداش می دهید. پاداش می تواند یک ظرف مخصوص در هنگام صرف شام یا دسر خانگی مورد علاقه او باشد.
یادآوری های فیزیکی برای برخی از کودکان مفید است:
ممکن است فرزند شما مایل باشد که نوارهای کمک کننده یا برچسب روی نوک انگشتان خود قرار دهد یا ناخن های خود را برای جلوگیری از جویدن با Thum نقاشی کند. (قبل از امتحان کردن ترکیبات هر محصول را بررسی کنید. Thum حاوی فلفل کینن است، بنابراین فقط برای کودکانی که می توانند به یاد داشته باشند به چشمان خود دست نزنند مناسب است؛ این ماده همچنین حاوی استون ماده شیمیایی پاک کننده لاک ناخن است.)
با او به یک سالن زیبایی برای مانیکور بروید:
همراه با کودک به یک سالن زیبایی بروید و ناخن های خود را مانیکور کنید. بعد از مانیکورد کردن به ناخن های خود نگاه کنید و تمجید کنید که چقدر مرتب به نظر می رسند. همچنین به او بگویید که قبل از گاز گرفتن، ناخن هایش خیلی شیک به نظر می رسید. این کار او را از گاز گرفتن دوباره ناخن های خود باز می دارد.
درمان ناخن جویدن با طعم تلخ:
می توانید مایعات زیادی را در فروشگاه های پزشکی پیدا کنید تا بچه ها از عادت ناخن خودداری کنند. یکی از این محصولات را بگیرید و آن را روی ناخن های کودک خود بمالید. طعم تلخ بهترین یادآوری برای فرزندتان برای جلوگیری از گاز گرفتن است.
درک اینکه چرا کودک شما ناخن های خود را می جود، به شما در حذف دلایل و عادت کمک می کند.
بعضی اوقات، اینها فقط یک تاکتیک جلب توجه است. بنابراین اطمینان حاصل کنید که کودک شما به اندازه کافی عشق و توجه شما را دریافت می کند. با گذشت زمان، این عادت رافراموش خواهد کرد.
چه موقع باید نگران جویدن ناخن در کودکان باشیم؟
در موارد نادر، جویدن شدید ناخن می تواند نشانه اضطراب بیش از حد باشد. اگر نوک انگشتان او درد می کند و یا آنها را خونین می کند، با پزشک فرزند خود مشورت کنید ، اگر او همچنین رفتارهای نگران کننده دیگری (مانند کندن پوست یا مژگان و یا موهایش) را از خود نشان می دهد، بهتر است سریعا به یک مشاوره کودک یا روانشناس مراجعه کنید.
همچنین اگر عادت ناخن جویدن فرزندتان به طور ناگهانی ظاهر شده و به سرعت تشدید شده است، با پزشک مشورت کنید. در هر صورت، مشاوره حرفه ای راه حل درستی است
به درخواست کاربران سایت و پرسیدن سوالات متداول کاربران از سجاد امینی کارشناس ارشد روانشناسی بالینی، قصد داریم سوالات شما کاربران را در قالب مطلب آموزشی برای کابران سایت منتشر کنیم که هم شما که سوال پرسیده اید و همه دوستانی که دنبال جواب این سوال هستند بتونند از پاسخ اقای سجاد امینی به سوالات بهرمند شوند.
دوستان عزیز شما هم می توانید سوالات خود را در قسمت دیدگاه همین مطلب برای آقای سجاد امینی ارسال نمایید.
پاسخ گویی سوالات شما در کمترین زمان ممکن توسط سجاد امینی کارشناس ارشد روانشناسی بالینی