مصداقهایی برای موسیقیدرمانی، که بر اساس شواهد علمی جمعآوریشده است:
اوتیسم
اوتیسم یک اختلال مغز است که فرد مبتلابه اوتیسم با طیف گستردهای از مشکلات بهخصوص درزمینه ارتباطات و تعامل اجتماعی مواجه است. با توجه به انجمن روانپزشکی آمریکا (ASD) اوتیسم نوعی اختلال طبقهبندیشده است. این اختلال با مشکلات ارتباطاتی، تعامل اجتماعی و همچنین رفتارهای غیرعادی در فرد مشاهده میشود. برخی از متخصصان با استفاده از اصطلاح گستردهتر به نام اختلال توسعه فراگیر (PDD) به توصیف اوتیسم میپردازند. افرادی که دارای اختلالات اوتیسم هستند اغلب به موسیقی پاسخ مثبت نشان میدهند؛ که باعث رشد و نمو طبیعی در مهارتهای ارتباطی کلامی و غیرکلامی در افراد مبتلابه اوتیسم میشود.
زوال عقل
زوال عقل میتوان باعث تغییراتی در مغز شود که این تغییرات میتواند بهسرعت و یا بهتدریج رخ دهد. زوال عقل میتواند بر فرایند تفکر و درک و یادگیری تاثیر منفی بگذارد و باعث کاهش حافظه و اختلال در تفکر استدلالی و ارتباط کلامی شود. همچنین ممکن است منجر به تغییرات رفتاری و تغییرات شخصیتی در مغز شود. در بزرگسالان مسنتر مبتلابه آلزایمر، زوال عقل و دیگر اختلالات روانی، موسیقی جنبه درمانی پیداکرده است.موسیقی باعث کاهش رفتار پرخاشگرانه یا کاهش آشفتگی روانی، بهبود خلقوخوی و بهبود انجام وظایف روزانه مانند حمام کردن در افراد مبتلابه زوال عقلی شده و باعث کاهش بیماری قلبی یا مغزی در بیماران مبتلابه زوال عقلی میشود.
افسردگی
افسردگی یک بیماری روانی است که شامل بدخلقی در افکاراست.
افسردگی باعث اختلال در خواب و خوراک و طرز فکر و تاثیر منفی در شرایط زندگی میشود.
اختلالات افسردگی باعث تغییر خلقوخوی، تغییر در رفتار و اختلال در سلامت جسمی و فعالیت افراد میشود.
با توجه به موسسه سلامت ملی روان (NIMH)، افسردگی حدود 18.8 میلیون بزرگسالان آمریکایی و حدود ۹.۵ درصد از جمعیت ایالاتمتحده در سن 18 سال و بالاتر را تحت تاثیر قرار داده است. شواهدی موجود است که موسیقیدرمانی ممکن است باعث افزایش پاسخ به داروهای ضدافسردگی نیز شود.در بزرگسالان مسن مبتلابه افسردگی، موسیقیدرمانی در طولانیمدت میتواند باعث کاهش عوارض مربوط به افسردگی گردد و در زنان بزرگسال مبتلابه افسردگی، موسیقیدرمانی ممکن است منجر به کاهش ضربان قلب و میزان فشارخون و بهبود خلقوخوی شود.
بهبود اوضاع نوزادان
شواهدی وجود دارد که موسیقی در اواخر دوران بارداری بر جنین موجود در رحم تاثیرمیگذارد.
موسیقی آرامشبخش ممکن است باعث آرامش و کاهش آشفتگی در کودکان شود. نوزادان که در معرض موسیقی قرار میگیرند افزایش تغذیه، افزایش وزن و افزایش تحمل تحریک، تنظیم ضربان قلب و خواب عمیقتر پیدا میکنند.
کیفیت خواب
بیخوابی شامل مشکلاتی ازجمله اشکال در خواب رفتن، خواب ماندن و بیدار شدن در صبح خیلی زود است.
اینیک مشکل بهداشتی مشترک است که میتواند باعث خوابآلودگی بیشازحد و کمبود انرژی در طول روز شود. بیخوابی در طولانیمدت میتواند باعث ایجاد احساس خستگی و افسردگی یا تحریکپذیری، مشکل تمرکز، یادگیری و بهطورکلی باعث ایجاد اختلال در کارها و یا مدرسه شود.
در افراد مسن، موسیقی باعث بالا رفتن کیفیت خواب و همچنین بهرهوری بیشتر در خواب میشود،
همچنین موسیقی باعث میشود زمانی که لازم است تا فرد به خواب رود، کمتر شده و دچار اختلال کمتری در طول روز شود. شواهد نشان میدهد موسیقیدرمانی همچنین بر ماده کلرال هیدرات که باعث القای خواب و آرام بخشی در کودکان شده و تاثیر مثبت میگذارد.