اختلال اضطراب فراگیر چیست؟
نکاتی علمی و کاربردی در مورد اضطراب فراگیر
اختلال اضطراب فراگیر چیست؟
همه ما در مواقعی احساس اضطراب کرده ایم شاید نگران بودیم که اتفاق نا خوشایندی بیفتد. شاید شب هایی بوده که خواب آرامی نداشته ایم. اما علائم جسمانی افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر یا(GAD) چنان است که زندگی عادی شان را مختل می کند. اینمشکلات ممکن است شامل بی قراری- کسالت و خستگی- مشکل تمرکز- تحریک پذیری-تنش عضلانی و یا بی خوابی باشد. به علاوه این افراد نگران مسائل مختلفی هستند مثل سلامتی – مشکلات مالی – طرد شدن و عملکرد ضعیف در هر کاری برایشان سخت است که نگرانی شان را کنترل کنند. بسیاری از افراد به GAD احساس می کنند که نگرانی شان خارج از کنترل است و بر این باورند که این حالت مریض یا دیوانه شان می کند.
چه کسی به اختلال اضطراب فراگیر مبتلا است؟
در حدود 7% آدم ها از GAD رنج می برند . ابتلا به این اختلال در زنان دو برابر مردان است این بیماری مزمن می شود بسیاری هستند که می گویند همه عمرشان نگرانی داشته ند بیشتر افراد مبتلا به GAD از مشکلات دیگری هم رنج می برند از جمله هراس ها – افسردگی – سندرم روده تحریک پذیرو مشکلات ارتباطی بسیاری از افراد مبتلا به اختلال اضطراب منتشر از افراد دیگر دوری می کنند زیرا به خاطر فقدان اعتماد به نفس از طرد شدن یا وابسته شدن به دیگران می ترسند.
علل ایجاد اختلال اضطراب فراگیر چیست؟
در حدود 30% از موارد علت GAD توارث است. صفات خاصی باعث می شوند این اختلال به احتمال زیاد به وجود آید از جمله این صفات عبارتند از عصبیت کلی – افسردگی – کم تحمل بودن در برابر نومیدی- و احساس بازداشته شدن افراد مبتلا به GAD در مقایسه با کسانی که مبتلا به GAD نیستند از استرس های جدید زندگی (مانند برخورد با سایرین تغییر شغل و تقاضای های اضافی که از آن ها می شود) بیشتر شکایت می کنند افراد مبتلا به GAD آن طور که باید و شاید قادر نیستند مسائل زندگی روزمره را حل کنند یا در درگیری های شخصی شان آن طور که باید جراتمند و موثر عمل نمی کنند.
تفکر چه تاثیری بر اختلال اضطراب فراگیر می گذارد؟
به نظر می رسد افراد مبتلا به GAD بیشتر اوقات نگران اتفاقات بد احتمالی هستند. آن ها حتی وقتی که احتمال روی دادن اتفاق بد خیلی کم باشد باز هم پیش بینی می کنند و منتظرند که اتفاق وحشتناکی روی خواهد داد آن ها فکر می کنند معنای احساس اضطرابشان این است که اتفاق بدی در حال اتفاق افتادن است .یعنی عواطفشان گواهی می دهد که خارج از آن جا اتفاق بدی دارد می افتد.
بسیاری از این افراد نگران معتقدند که نگرانی زیاد از غافلگیر شدن شان جلوگیری می کند یا نگرانی آن ها را آماده می کند که با بدترین نتیجه ممکن روبرو شوند اگر شما دائماً نگران هستید شاید متوجه نشده باشید که به خودتان می گوییدآره اگر چه؟….این – اگر چه – شما را با انواع احتمالات بدی پر می کند که فکر می کنید باید برایشان آمادگی داشته باشید به نظر می رسد این چیزهای بدی که باید نگرانشان باشید تمامی ندارند در واقع حتی وقتی که همه چیز خوب پیش می رود باز هم ممکن است به خودتان بگویید خوب هیچ تضمینی نیست که در آینده اتفاق بدی نیفتد.
به جز نگرانی درباره اتفاقاتی که ممکن است بیفتد و خارج از کنترل شما باشد شاید فکر کنید که این نگرانی ها مرا دیوانه می کند یا این نگرانی ها مرا مریض می کند اگر شما به GAD مبتلا باشید ممکن است بین ترس از این نگرانی غیر قابل کنترل و این عقیده که نگرانی از شما محافظت می کند گیج و سردرگم شوید.
درمان شناختی رفتاری چه کمکی می کند؟
درمان شناختی رفتاری GAD به شما کمک می کند تا درباره سود و زیان دلشوره و نگرانی بیشتر بیندیشید و به شما نشان می دهد چه طور باید نگرانی سودمند و غیر مفید را از هم تشخیص دهید. درمانگرتان به شما کمک می کند این نگرانی و نگرانی های آتی را در بوته آزمایش بگذارید. به علاوه به شما یاد می دهد چگونه در اجتناب از فعالیت یا بر افکار نگرانی آورتان غلبه کنید.
درمانگرتان ممکن است از مداخلاتی مانند آرامش عضلانی- بیو فیدبک- تمرینات تنفسی- فنون مدیریت- زمان و درمان بی خوابی استفاده کند تا سطح بر انگیختگی اضطرابی تان را کاهش دهد. دلواپسی از صدمه احتمالی یکی از این نگرانی های بیش از حد است که هدف مداخلات درمانی بعدی قرار میگیرد در مان شناختی- رفتاری توجه به این نکته جلب می کند که شما تا چه اندازه مایلید به نفع اتفاقات بد نتیجه گیری کنید و به شما می آموزد تا بین اضطراب و واقعیت تفاوت قائل شوید. درمانگرتان به شما می آموزد از فرم های خود یاری استفاده کنید که اگر نگران شدید سوال هایی را از خودتان بپرسید. این سوال ها می تواند به شما کمک کند تا نگرانی تان را بهتر ببینید.
سر انجام از آن جا که سراسر روز نگرانید درمانگرتان شما را یاری خواهد کرد تا نگرانی را به زمان نگرلنی محدود کنید و به شما کمک می کند تا موضات مختلف نگرانی تان بیابید.
درمان شناختی رفتاری تا چه حد در درمان اختلال اضطراب فراگیر موثر است؟
با توجه به دوره طولانی GAD جای امیدواری است که درمان های جدید روز به روز موثر تر عمل می کنند. در برخی مطالعات درمان شناختی- رقتاری موثر تر از درمان دارویی برای GAD بوده است. این درمان نیاز به مصرف دارو را کاهش می دهد و در برخی موارد بهبودی بیمار پس از درمان نیز ادامه می یابد تا وقتی که مشکل به کلی از بین برود. در حدود 50% بیماران مبتلا به GAD بهبودی زیادی نشان می دهند.
آیا داروها مفیدند؟
بسیاری از بیماران مبتلا به GAD دارو نیز مصرف می کنند زیرا دارو احساس اضطراب و نگرانی شان را کاهش می دهد. دارو می تواند به سرعت از اضطراب شما بکاهد و از این رو ارزشمند است. دارو ممکن است بخش ضروری درمانتان باشد هم زمان با مصرف دارو شما در درمان شناختی- رفتاری می آموزید که چگونه مشکلاتتان به طرز موثرتری حل کنید.
از شما به عنوان بیمار چه انتظاری داریم؟
با توجه به این که ممکن است تمام عمر نگران بوده اید شاید فکر کنید هیچ چیز به شما کمک نخواهد کرد. واقعیت این است که شبه بهتر نخواهید شد شما باید طبق یک برنامه منظم برای غلبه بر نگرانی ها و اضطرابتان کار کنید. انتظاری که از شما داریم این است که به طور منظم در جلسات هفتگی شرکت کنید نگرانی هایتان را بیابید تمرین های آرمیدگی یا تنفسی را در منزل انجام دهید و طبق برنامه جدول تان کار کنید تا نگرانی اضافی برای خودتان نتراشید. به علاوه درمانگرتان به شما کمک می کند تا نگرانی هایتان را بشناسید و اتفاقات را در یک چشم انداز واقعی ببینید.
چگونه این کار را می کنید از شما می خواهیم تا چیزهایی که باعث نگرانی تان هستند را بنویسید و با استفاده از تکنیک های خود یاری با افکار منفی تان مبارزه کنید. ممکن است از شما بخواهیم به طور موثرتری برای حل مسله کار کنید و تعامل موثرتر با مردم را بیاموزید.